Helmi keskellä kaupunkia - Imatran Valtionhotellin kylpyläosasto

Radio tuuttasi eräänä päivänä kovasti siitä kuinka Imatra oli julistautunut kansallisihmeeksi. Kaupunki jossa olen lapsuuteni ja nuoruuteni asunut, tuon nykyisen kotikuntani rajanaapurin. Muistan pohtineeni mikä ihme se nyt on? Ja vähän huvittuneena hihittelin aiheelle. Oivallinen mainos kikka, jäin koukkuun oli pakko tutkia lisää. 


Ja arvatkaapa mitä? Löysin tätä varten brändätyiltä sivuilta ihmeen jonka olemassa olosta en tiennyt: "Imatralla on aina ymmärretty kulttuurin päälle. Ruumiinkulttuuria edustavat kolme kylpylää kuuden kilometrin säteellä keskustasta..." Saatoin ehkä olla kuullut, mutta en taatusti käynyt tuossa kolmannessa:  Imatran Valtionhotellin kylpyläosastolla. Valtionhotelliin nyt törmää väkisin Imatralla, jos keskustaan menee, mutta kylpylä piiloittautuu tuon  vuonna 1903 valmistuneen jugendlinnan varjoon. Joka kohoaa koskiuoman vieressä niin komeana. Nykyinen nimi Valtionhotelli ei minusta vedä vertoja alkuperäiselle Grand Hôtel Cascade-nimelle. Tuo vanha nimi tuo mieleen heti jotenkin upean loistokkaan alkuajan.
Sain mahdollisuuden tutustua tuohon ihmeeseen ja mukaan otin tottakai parhaan mahdollisen kylpyläarvostelijan: eskarilaisen.  Hänen harmikseen emme päässeet uimaan linnan torniin tai tyrmään vaan vuonna -93 valmistuneessa kongressiosaan, joka -09 muutettiin kylpylähotelliksi. Linnamaiseen tapaan maan alla kulkeva yhdyskäytävä vie perille linnan aulasta uuteen osaan.

Pukuhuone hurmasi meidät heti, tunnelma oli ihanan pehmeä ja sellainen sopivan kotoisen luxus. Itämäinen suosikki saunamme sai täydet ☆, pehmeillä 60° löylyillä. Osastolta löytyy myös laventeli-, höyry- ja infrapunasaunat(tämä lisämaksusta). Eli jokaiselle taatusti mieleisensä. Sauna pehmitti mielet ja ihanan viileä allas vilvoitti mukavasti. Torni oli unohtunut ja "sukellusvene" mennä putkutti ympäri  isoa allasta, joka oli sopivan syvä omaan uimiseen ja pojan uimaopetteleluun. Porealtaita oli kaksi joissa kulutimme varmasti eniten aikaa. Ison porealtaan porevalinnat olivat kivaa vaihtelua. Ison plussan tuo kylpyosaston l ä m p ö. Lattiat ovat kauttaaltaan lämmitetyt. Kuin myös rentoutumispaikan pedit, joissa voi siemailla baarista saatavia juomia. Minua aina viluttaa joka paikassa, mutta tämä paikka teki poikkeuksen. Iltapäivä vierähti nopeasti. Iloinen sekä rusinaksi muuttunut kaksikko hyppäsi autoon ja suunnisti toiseen kansallisihmeeseen mäkkärin drive in-kaistalle. Big Mac piti lupauksensa tälläkin kertaa, nugeteista puhumattakaan. 

Tiukan eskari arvostelijan mukaan: "Ihan super hyvä paikka".  ☆ Ja äiti on samaa mieltä, Kiitos Valtionhotellin ystävälliselle henkilökunnalle, tulemme pian takaisin!

ps. Loistavaa lomalukemista ovat muuten Laila Hirvisaaren Imatra-sarja (Kruununpuisto, 2005, Myrskyn edellä, 2006, Grand Hotel, 2007), joilla pääset sukeltamaan Imatraan oikein kunnolla. Kirjat eivät ole kuivaa historiaa vaan mukaansa tempaavaa tarinaa.

15 kommenttia

 1. Vau mikä linna! Kuulin kai saman radio ohjelman, oli juontajat vähän hukassa :D Kylpylä vaikuttaa kivalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtionhotelli on vaikuttava näky! Ja juttelin henkilökunnan kanssa, sinne saa mennä kyllä ihan tutustumaan ja katsomaan paikkoja vaikka ei yöpyisikään. Sisään astuessa jo aistii historian havinan :) Ja kylpylä oli meistä tosiaan ihan hurmaava. Pukuhuoneet taisi olla suosikki kohta. Tuollaista läpöä kaipaa juuri kylpylöihin.

   Poista
 2. Enpä tiennyt miekään tästä :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mutta nyt tiedät :) Olet kenties Imatralainen niin poikkea ihmeessä.

   Poista
 3. Me käytämme paikkaa joskus,, Ei tarvitse lähteä kauas. On tullut vietettyä aikaa paljon myös tuolla linnan puolella, Hyvä ruoka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tapio! Arvelinkin, että varmasti vakikäyttäjiä löytyy. Vaikka taitaa olla aika paljon meitä, jotka ei paikasta ollut kuullutkaan :) Mutta tästä eteenpäin tulen varmasti käymään.

   Poista
 4. Vau miten upean näköinen paikka! :)

  VastaaPoista
 5. En ole ikinä Imatralla käynyt, mutta kylpylälomaa tälle keväälle pohtineena tämä voisi olla mainio kohde! Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tsekata Imatran kylpylä, siellä valmistuu uusi kylpyläosasto pian!

   Poista
 6. Me oltiin täällä yötä kesäloma reissulla muutama vuosi sitten, mutta jostain syystä ei käyty ollenkaan kylpylän puolella. Harmi, sillä kylpylä vaikuttaa kivalta! Täytyykin tutustua tuohon Laila Hirvisaaren Imatra-sarjaan, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mikä harmi! Kirjasarjaan kannattaa tutustua se on hyvä!

   Poista
 7. Todella ihanan näköinen ja kuuloinen paikka! Täytyy pitää muistissa jos joskus onnistun Imatralla käymään.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kun osallistuit Viikon Kuva Maailmalta Link-Up Partyyn! Toivottavasti olet mukana taas huhtikuussa.

  VastaaPoista

Kiitos, kun jätit kommenttisi ♥

INSTAGRAM @satua.vai.totta