Uskallatko julkisesti kertoa meneväsi lomalle ja miksi en luota hälytysjärjestelmiin?

Törmäsin Mutsi ja Murupullat- blogissa tekstiin joka huvitti suunnattomasti. Siellä kerrottiin kuinka hyvästä matkaseurasta tulee ennen reissua hiukan höperö. Samanlainen höperö asuu täällä. Eli ennen lomaa on toden totta siivottava, pyykättävä ja nuoltava joka nurkka, vaikka kotiin ei ketään jää. Jääkaappi tosiaan tyhjennetään ja pakkasesta kulutetaan kaikki mitä voidaan. 

Ajattelen asian niin, kun tulen lomalta kotiin ei minulla ole kotona mitään pakollista tehtävää muuta kuin lomakassien purkaminen ja pyykkääminen. Ja teen sen oikeasti HETI kotiin saavuttua, paitsi nyt jos aamuyöllä kotiudutaan. Joo lievästi tosiaan hullua, mutta se on vain pinttynyt tapa! 


Toinenkin asia nostettiin siellä esille, nimittäin se kerronko julkisesti lähteväni lomalle? Oma vastaukseni on, että toisinaan. Jos kerron olevani lomalla, niin silloin meillä on puolet perheestä kotona. Jos koko perhe matkaa maailmalle ja talovahti ei asu meillä niin en lomastani kerro reaaliajassa. En luota hälytysjärjestelmiin. Miksi?

Olen itse toiminut turvallisuusalalla ja nähnyt sen harmistuttavan puolen joka kohdistuu niihin jotka asuvat kauempana ns. ytimestä. Ei tarra pidättele varasta kaupan ovella niin toimiiko se sitten kotiovella. Mitä se auttaa vaikka kotona on etävalvonnalla kamerat jos vartija ei pääse ainakaan puoleen tuntiin eikä poliisikaan sen nopeammin jos ei ole kylillä pyörimässä? 


Minusta kodin turvajärjestelmiä myydään niin väärin perustein. Ihmisille myydään mielikuvia. Meille myydään turvallisuuden tunnetta. Kuinka moni edes tajuaa kysyä, kuinka nopeasti se vartija tänne tulee? Vartioilla ei ole oikeutta laittaa nastaa lautaa ja porhaltaa paikalle vaan he ajavat nopeusrajoitusten mukaan. Poliisi tulee paikalle kenties nopeammin jos ei ole sidottu jo muihin tehtäviin. En väitä ettei nämä vartointijärjestelmät toimi alueilla jossa vartiointi on tehokasta ja vartijoita on paljon. 

Monesti näihin järjestelmiin kytketään mukaan myös paloturvallisuus ja tämä on asia, jonka vuoksi voisin tälläisen ottaa, mutta ne kamerat... minua ahdistaisi ajatus, että meidän olohuoneessa/eteisessä/keittiössä olisi kamera jossa on etävalvonta mahdollisuus. Eikö teitä kenellä on tälläiset järjestelmät häiritse se lainkaan? Eikä koskaan tule mieleen kuka siellä katselee?

Varmistatko muuten matkoille lähtiessä, että kotisi on turvassa? Kerrotko asiasta naapureille, hakeeko joku postisi, otatko töpselit pois seinästä vai hankitko kotitalkkarin? 

Jos sinä olet nyt turva-alan ammattilainen ja pystyt kääntämään pääni tästä ajattelusta, ota yhteyttä sähköpostilla: satuatotta@gmail.com ja kerro miksi tälläinen etävalvonta olisi naapurivahtia parempi?

22 kommenttia

 1. No tämä! En just on takia ole halunnut sitä meille. Kuka takaa ettei kukaan katso jostain huitsintuutista meille kotiin???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-i :D Ehkä vähän höpöä ajatella näin, mutta se vaan tulee jotenkin mieleen :D

   Poista
 2. Liputan kyllä Verisuren puolesta toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olisi kiva kuulla miksi? Mikä siitä tekee hyvän? Onko teille esim. kokemuksia palo/vesi/murto? :)

   Poista
 3. Meillä on tuo sama kuvissa näkyvä Arlo ja se on ihan huippuvehje! Tosin meillä sillä seurataan koirien puuhasteluja ja välillä käyn yksin ulkoiluttamassa iltaisin koiria ja seuraan tuolla mitä 5-vuotias poikani tekee sillä aikaa ja tarvittaessa annan hänelle toiveikkaita käskyjä vaihtaa yökkäri, syödä iltapala tai pestä hampaat. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska sattuma sinunkin kanssa, meillä ihan samassa käyttötarkoituksessa :D ja nyt on pihapuussa kyttäämässä oravan puuhia!

   Poista
 4. Minusta myös hälytysjärjestelmät ovat varsin hyödyttömiä. Tietysti tähän vaikuttaa se että asun Ecuadorissa ja naapurikirkossa oli hälytysjärjestelmä joka alkoi aina huutaa kun joku murtautui tiloihin. Huuto jatkui kunnes paikalle saapuivat autorisoidut ihmiset (poliisi, vartijat, pastori) sammuttamaan sen. Useana yönä sitä huutoa kuuntelin kunnes se tosiaan puolen tunnin päästä sammui. Ja seuraavana päivänä kuulin listan siitä mitä kirkosta oli tällä kertaa varastettu. Audiovisuaali- ja kuulontoistojärjestelmät tuntuivat olevan aivan vastustamattomia varkaille. Ne ryöstettiin pariin otteeseen heti kun kirkkoon oli saatu uudet.
  Eli mielestäni ainoa hyöty kirkolle varashälyttimistä ja valvontalaitteista oli se että vakuutus korvasi heille laitteet. Kunnes ne oli ryöstetty liian monta kertaa ja vakuutuslaitos sanoi että oli liian suuri riski ja kieltäytyi vakuuttamasta enää.
  Nykyään kaikki laitteet ovat pastorin kotona joka kantaa ne kirkkoon autollansa aina kun niitä tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Joanna! Siellä tosiaan saattaa olla hiukan villimpi meininki asian suhteen ja ei paljoa pillit pidättele. Mutta asia ratkesi omalla tavallaan :)

   Poista
 5. Moi Satu!
  Meillä on tosiaan Verisuren järjestelmä, ja se on useasti jo todettu oikein hyväksi.
  Kamerasta ei kukaan tirkistele ilman lupaa. Kamera ottaa kuvia jos hälytys käynnistyy.
  Meille tuli kerran hälytys yläkerrasta ja mulle soitettiin että saako katsoa, annoin luvan ja kuvassa näkyi musta koira paikassa jossa se ei saisi olla.

  Kerran soitettiin kun mun sisko oli meillä eikä osannut käyttää meidän liesituuletinta ja laukaisi savuhälyn.

  Me asutaan sellaisella alueella että sinne pääsee kyllä partio alle kymmenessä minuutissa.

  Järjestelmä myös laskee tuntuvasti kotivakuutuksen määrää.

  Ellei varasta saataisi paikanpäällä kiinni, olisi hänestä ainakin kuvat jonka avulla hän todennäköisemmin jäisi kiinni edes myöhemmin.

  Kamera ei siis kuvaa meidän petipuuhia tms, vaan vain jos hälytys menee päälle. Ja kameraan syttyy valo, kun se kuvaa.

  Tykkään myös siitä, että kun olen yksin kotona, saan hälyt päälle sisäpuolelta niin, että mulla on turvallista olla yksin isossa talossa yötä mielikuvitukseni kanssa.

  Ainakin verisure on tosi jees. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kun sinulla oli kokemuksia asiasta ja sen toimivuudesta. Esimerkit oli hyviä. Ja juuri tämä, että vartijalla on vielä mahdollisuus ehtiä paikalle.

   Se kyllä kiinnostaa eniten kuinka paljon vakuutuksesta saa alennusta, koska maksaahan järjestelmä myöskin?

   Tiedän teoriassa kyllä kuinka nämä toimivat ja sen ettei tirkistellä saa, mutta kai se liian vilkas mielikuvitus tekee minulle juuri sen.

   Olisi kiva kuulla muidenkin kokemuksia tästä!

   Poista
 6. Toi matkalle lähtö on kyllä hyvä pointti, mitä monikaan ei tule ajatelleeksi! Mua kyllä kans ahdistaisi kamerat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni tosiaan live ajassa päivittää vaikka blogin Instaa...

   Poista
 7. Itse saatan kertoa lomalla olostani. Meillä on aina joku kotona tai naapurissa, niin en ole edes ajatellut sellaista, että voisi joutua pelkää, että kotiin murtaudutaan. Hälytysjärjestelmänä meillä toimii koirat, jotka ovat aina kotona (ellei olla lenkillä). Mutta tämä oli taas hyvä muistutus, ehkä meidänkin pitäisi alkaa pohtia miten toimitaan. Koiratkin on makkaralla lahjottavissa. 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiivis naapuri asuminen voi toisaalta olla pelastus. Lähinaapureille kannattaa huikata jos ei ole kotona toviin, kertoa myös, että milloin talovahti käy ettei ole poliisit sen perässä :D

   Poista
 8. Hienoa, että kodin turvallisuus kiinnostaa! Ammattimaisesti valvotuissa hälytysjärjestelmissä on kyse siitä, että hädän hetkellä saadaan mahdollisimman nopeasti ja tarkasti selvitettyä, mikä on tilanne ja oikea apu paikalle - myös silloin, kun ketään ei ole kotona. Tekniikka ei itsessään ota murtovarasta kiinni tai sammuta tulipaloa, vaan toimii apuvälineenä hätätilanteen todentamiseen ja oikean avun paikalle saamiseen. Esimerkiksi Verisurella hälytyksen sattuessa hälytyskeskuksemme reagoi välittömästi ja selvittää hälytyksen syyn valvontakameroiden kuvien ja puhekeskuksen ääniyhteyden avulla. Tämän jälkeen välitämme heti tiedon paikalle tarvittavasta avusta (vartija, poliisi, pelastuslaitos). Jos esim. saamme omakotitalosta palohälytyksen ja todennamme sen todelliseksi paloksi, kyseessä on pelastustehtävä ja välitämme tiedon ensisijaisesti pelastuslaitokselle.

  Ammattimaisesti valvotun hälytysjärjestelmän hankkimisessa kotiin on kyse ennaltaehkäisystä mutta myös arjen mukavuudesta. Esimerkiksi Verisuren järjestelmä ei tuo pelkästään murto- ja paloturvaa vaan myös turvaa muiden hätätilanteiden, kuten sairauskohtausten varalle sekä vahtii mahdollisia vesivuotoja. Modernit hälytysjärjestelmät ovat älykkäitä ja niitä voi ohjata mobiilisovelluksella sekä liittää niihin useita älykotiominaisuuksia.

  Yksityisyydestä ei tarvitse olla huolissaan, sillä Verisuren hälytyskeskus ei voi aktivoida kameraa hälytyskeskuksesta käsin, vaan kamera aktivoituu ainoastaan hälytyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Titta!

   Hienoa, että löysitte tänne vastaamaan. Tässä onkin minulle paljon tuttuja juttuja jo entisen työni puolesta ja uskon, ettei yksityisyys ole vaarassa (vaikka silti oman kodin etävalvonta kammostuttaa). Minua eniten huolettaa näissä ne vasteajat.

   Teillä toki on muitakin palveluista kuten juuri palo-vesivahinko-henkilöturvallisuus.

   Tietenkin on hyvä, että niille ketkä eivät halua itse asentaa omaa valvonta-/hälytysjärjestelmää on myynnissä tällaisia kokonaisvaltaisia paketteja.

   Poista
 9. Meillä ei tälläistä järjestelmää ole, ja se mjitä viimepäivinä on saanut lukea ja ystäviltä kuulla, ei ne järjestelmät pidättele varkaita lainkaan. Naapuritalosssa murtauduttiin sisälle keskellä kirkasta päivää, vaikka on mitkä järjestelmät-valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, ei ne kaikkia pidättele ehkä hidastavat toisia kuitenkin :)

   Poista
 10. Minä olen aika samoilla linjoilla että kerron jos joku jää kotiin, muuten olen asiasta hissukseen reaaliajassa. Kotona Lontoossa en ole yleensä esim taksikuskeille kovin avoin matkastani vaikka he yleensä kyselevätkin jututtaakseen matkakohteesta. Mekin aina siivotaan ja vaihdetaan usein petivaatteetkin ennen reissuun lähtöä - puhtaaseen kotiin ja raikkaisiin lakanoihin on ihanaa palata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taitaa siis olla aika yleinen tapa :) Ja tuo kuinka kauan ollaan kotoa pois on minusta syytä pitää visusti omassa tiedossa tuikituntemattomille.

   Poista
 11. Muistelisin, että viime kesänä joku nettipoliisi (Fobba tai kollegansa) kommentoi tätä asiaa tyyliin, että asiasta kouhotetaan paljon, mutta Suomessa ei ole tullut ilmi tapausta, jossa sosiaalisen median tietoa olisi todistettavasti käytetty hyväksi asuntokeikkaa kohdistettaessa. Tiedä sitten. Naapurikyttäys on minusta ihan hyvästä.

  VastaaPoista
 12. Anopilla on hälyytysjärjestelmä, joka on todettu toimivaksi. Itse en ole kerrostalossa jotenkin osannut kokea tarpeelliseksi. :D

  VastaaPoista

Kiitos, kun jätit kommenttisi ♥

INSTAGRAM @satua.vai.totta