Lääkärin 5 vinkkiä lapsiperheen matkailuun

Reissatessa en ole itse kovinkaan hysteerinen käsidesin suihkija ja maistelen sitä sun tätä... paitsi mereneläviä, ne ei vaan millään ole sellaisia jotka suuhun eksyisi. Käsimatkatavaroissa kulkee peruslääkkeet ja pari laastaria. Thaimaassa ainakin joka nurkalla on apteekkeja ja niistä saa erittäin kattavasti kaikkea. Jos kuitenkin haluaa varustautua hyvin ennen matkaa niin miten se kannattaisi tehdä?Laitoin Medipudas Oy:n lääkäri Ilona Ritolalle muutaman kyssärin aiheesta ennen reissua. Avajais hulinoista johtuen, Ilona vastasi minulle niin, että vastaukset luin reissun jälkeen. Oli lähes syyllinen olo. Olin kävellyt päin punaisia valoja lähes joka suhteessa... käsidesiä en muistanut sitten lentokentän jälkeen ja söimme kaiken jonka kiinni saimme. Oho ja hupsis! Kyllähän nämä asiat tuttuja ovat, mutta jotenkin ei vain enää lomalla ollessa ole mielessä...

Kun pöntössä pörähtää lienee ensimmäinen ajatus ONKO TÄMÄ NYT TURISTIRIPULI? Eroaako se tavallisesta vatsataudista? Onko hyvä käsihygieniaa keino välttyä siltä vai olisiko syytä varautua miten? Maitohappobakteerit tai nesteytys?


Jaahas... eikun hyppää vaan pöntölle kyykkimään! HOP HOP!

"Majoneesiin en koskisi. Kasviksiakin kohtaan luon epäilyttäviä katseita, en voi tietää miten ja millaisessa vedessä ne on huuhdeltu, jos edes ovat. Luotan kuumiin, etenkin silmieni edessä valmistettuihin ja paistettuihin ruokiin esim. wokkeihin ja alle 2-vuotiaille ottaisin omat eväät mukaan. Lasten ruokien suhteen olisin muutoinkin paljon tarkempi, sillä nestehukka vie nopeasti tiputukseen. Myöskään helposti pilaantuviin kylmiin leikkeleisiin, kuorittuihin hedelmiin, maitotuotteisiin ja kananmunaa sisältäviin tuotteisiin en koskisi."

Jepsis jee, olimme syönyt koko yllämainitun listan läpi.

"Ennen ruokailua käsien saippuapesu ja käsidesigeeliä reilusti, myös lasten käsiin. Maitohappobakteeri esim. Precosa kannattaa aloittaa jo ennen matkan aloitusta. Hanavettä ei kannata juoda ja hampaatkin pestään pulloveden avulla. Juomat kannattaa myös tilata ilman jääpaloja, ellet voi varmistua että niitä ei ole hanavedestä valmistettu."

Ja taas mentiin... hanasta tulevalla vedellä me aikuiset hampaat pestiin. Se käsidesi makasi matkalaukussa. Ainoa mihin olimme valveutuneet olivat maitohappobakteerit! Ja kosteuspyyhkeet kulkivat laukussa koko ajan, koska aina ei vessoissa ole käsien pesu mahdollisuutta.
Läheskään joka ravintolassa ei Thaimaassa ole vessaa. Kun sinut vihdoin johdatellaan nurkan taakse kintut ristissä voi edessä olla yllätys! Istuisitko?
Ripuliin sairastuessa nesteytyksestä huolehditaan esim. juomalla teetä tai laimeaa mehua. Yli 12-vuotiaat voivat käyttää ripulilääkkeenä esim. Imodiumia.

2. Mistä tunnistaa auringonpistoksen? Ja miten toimitaan jos sellaisen saa?
Auringonpistos tarkoittaa ns. lievää lämpöhalvausta, joka johtuu elimistön nestevajeesta. Sen tunnistaa siitä, kun päätä särkee, on huono olo, hieman ehkä sekavakin. Olo saattaa tuntua huonolta ja oksettaa. Silloin ei auta kuin pitää huolta nesteytyksestä, viilentää itsensä nopeasti esim. viileässä suihkussa tai ammeessa. Varsinaisessa lämpöhalvauksessa voi laittaa kylmäpakkauksia kainaloihin, nivusiin ja niskaan. Valella vedellä ihoa ja tuulettimilla viilentää ihon pinnan lämpötilaa. Tätä voi kuitenkin ennaltaehkäistä, niin että urheilusuoritukset tehdään aikaisin aamulla tai myöhään illalla, kun aurinko ei vielä paista täydeltä taivaalta. Keskipäivän jälkeen vetäydytään viileisiin sisätiloihin tai varjon alle. Seurataan nesteenjuontia myös lapsilta. Kuumat ajoneuvot ovat etenkin pikkulapsille vaarallisia.

Alkoholi toimii nesteenpoistajana, samoin kuin nesteenpoistolääkkeetkin, joten niitä kannattaa välttää kuumina päivinä.

3. Hyvä suojakerroin suojaa ihoa hyvin ja lapsille on lisäksi uv-vaatteita, mutta jos esim. kärsii aurinkoihottumasta voisiko sitä helpottaa jotenkin?
Mikäli kärsii aurinkoihottumasta iho kannattaa kokonaisuudessaan suojattava auringolta, eli pitkähihaiset paidat ja housut. Mieto kortisonivoide esim. hydrokortisonivoide kannattaa pakata matka-apteekkiin mukaan. Allergialääke hillitsee kutinaoireita jonkin verran.

Kannattaa muuten vilkaista tästä edellinen postaukseni jossa melkein 400 vanhempaa otti osaa aurinkosuojatuote kyselyyn!


4. Pikkuhaavat. Voiko ne hoitaa itse vai kannattaako aina käydä lääkärillä? Tuleeko bakteeritulehdus helposti kun on vieras bakteerikanta, vai onko tämä legendaa? 
Jos matkavakuutus on voimassa ja lääkäri on lähellä niin haavat kannattaa puhdistuttaa ja hoitaa lääkärillä. Etenkin kaukomailla saattaa olla hyvinkin erikoisia ja antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja, joten ensiavuksi pienille haavoille on hyvä puhdistus desinfiointiaineella ja herkästi ihon punoittaessa hoitaa se lääkärillä. Bakteerit viihtyvät lämpimässä ja kosteassa etelän matkakohteissa haavat tulehtuvatkin helposti.

5. Mitä suosittelisit lapsiperheen käsimatkatavara "apteekkiin" mukaan? 
Yllämainittujen lisäksi ottaisin mukaan suppoja, nestemäistä särkylääkettä, haavojen puhdistusainetta, vedenkestäviä laastareita ja käsidesiä.

Näin vastasi lääkäri esittämiini kysymyksiin. No kuinka on, oletko sinäkin matkoilla hiukan heppu huoleton? 

14 kommenttia

 1. Tosi hyviä vinkkejä, kiitti! Onneksi on tähän mennessä säilytty suht terveinä, mutta täytyy kyllä vähän skarpta jatkossa.
  Ansku

  VastaaPoista
 2. hyviä vinkkejä! Kiitos. Mekin reissataan paljon lasten kanssa ja jotain uuttakin tuli. Mä olen jossain asioissa ylihysteerinen ja joissain en ollenkaan. Ja minäkin unohdan aina käsidesin... Mutta toisaalta jos kaiken desinfioi, ei saa yhtään bakteereja jotka sitten vahvistavat vastustuskykyä, joten kyllä hiukan pöpöjä pitää aina saadakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, toisissa asioissa mennään hiukan liian tarkalla ja sitten se käsidesi unohtuu🙈

   Poista
 3. Minä en ole lapsen kanssa reissannut kuin kertaalleen Italiaan. Ilman lasta reissasin hiukan enemmän ja pakko sanoa, että aika huoleton matkaaja olen aina ollut. Toki en ole käynyt Thaimaassa tai muissa kaukokohteissa vaan tyytynyt pääasiassa Euroopan maihin :) Että sekin saattaaa vaikuttaa. En kuitenkaan usko, että matka kauemmas tekisi minusta käsien desinfioijaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kyllä niitä pöpöjä löytyy ihan euroopassakin! Minusta hyvä perussääntö on maalaisjärki 😁 Turhaa hysteriaa ei tarvita!

   Poista
 4. Hyviä vinkkejä, joista osa olikin tuttuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli taas kerran itselle sellainen hupsis ja hei muistutus!

   Poista
 5. Kiva postaus ja ollaan just lähdössä toukokuussa viikoksi Kreikkaan. Vinkeistä kaikki oli jo tuttuja! Me ollaan aika tarkkoja matkalla kaikesta. Matkavakuutus on tärkein juttu ja sit just käsidesi, maitohappobakteerit, rokotukset, aurinkovoiteet.. Kreikka toki on hieman erilainen lomakohde, kuin Thaimaa ja siellä on "siistimpää" ja bakteerikanta ei ole niin erilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkavakuutus on muuten erittäin tärkeä juttu, ne on meilläkin hyvät. Pitää maalaisjärjen muana niin joka paikassa pärjää!

   Poista
 6. Ennen lasta oltiin melko huolettomia matkailijoita. Käsidesi ja maitohappobakteerit olivat silloinkin ahkerassa käytössä.

  Raskaana ollessa olin neuroottinen matkailija, nyt tytön synnyttyä varovainen, mutta en liiaksi. Käsidesiä ja maitohappobakteereita käytettiin reissuilla ahkerasti ja pullovettä käytettiin kaikkeen, paitsi suihkussa käymiseen. Toivottavasti varovaisuus matkoilla kannattaa ja kaikilta pöpöiltä ja loisilta välttyisi... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raskaana ollessa en ole matkustanut. Jotenkin en uskaltanut. Lasten kanssa kannattaa tosiaan olla järki mukana ja perus hygienia kun on hyvä, niin varmasti välttyy pahimmilta :)

   Poista
 7. Itse olen melko huoleton, ja ihme kyllä pahemmilta taudeilta olen välttynyt. Nyt, kun on tuo lapsi mukana reissuissa, niin olen hieman tarkempi, ja hänen aurinkosuojat ja eväät syynään tarkemmin. Tosin missään Euroopan ulkopuolella emme ole hänen kanssaan vielä edes käyneet.

  Tosi hyviä vinkkejä! Kiitti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama aurinko ja niitä pöpöjäkin on paljon euroopassa, eli ihan hyvä se on syynätä! :)

   Poista

Kiitos, kun jätit kommenttisi ♥

INSTAGRAM @satua.vai.totta