Miten lapsi matkustaa autossa oikein? Lue ja voita turvaistuin!

✋👮 Stooooop! Sooo-Sooo sinä vastuuton kuljettaja!

Eipä pidä yllättyä, kun poliisi täti tai setä pysäyttää auton ja alkaa vilkuilla lapsia. Pyytää ajokortin ja rekisteriotteen. Huulipyöreänä siinä voi silmät levällään ihmetellä, mitäs nyt? Näin nämä naperot on aina tässä kakkosautossa mellastaneet. Severi 7 vuotta etupenkillä turvavöissä, kaksoset Sanna ja Silja 3v takapenkin vöissä. Eipä mellasta enää, kun valkoinen lappu kourassa marssitaan takaisin autoon ja jätskireissu päättyy kotipihaan korvat tuutaten savua "Olipa nuija sinivuokko!!!"


"Kysyin poliisilta voiko näin tapahtua?"

Poliisi sanoi tälläisessä tilanteissa usein neuvovansa ensisijaisesti. Jos kuitenkin on selvää, että nyt rikotaan lakia ja varannetaan turvallisuus on kyseessä turvalaitteen käyttöä koskeva rikkomus. Ja silloin käy kuten yllä kerroin. Jää jätskireissut väliin. Pahimmassa tapauksessa kolaritilanteessa käy paljon huonommin. Kakkosauto tai ei, istuin asiat on laitettava kuntoon. 

Kasari kakarana sitä muistaa kuinka Ladan takapenkillä hilluttiin miten sattuu. Keskiturvavyö oli vähän kuin vitsi, toisaalta uusi ja hieno laite. "Kyllä tässä nyt kuulkaa on lapset turvassa". Nukuttiin pitkillä matkoilla selällään tyynyn ja peiton kanssa tai vilkuteltiin nurin niskoin takana tuleville autoille. 


Törmäsin kyllä varsiin villeihin väittämiin autoilusta lasten kanssa, kun taas kerran tutkiskelin asiaa. Joka niin ajankohtaisesti meilläkin puhuttaa. Tuleva ekaluokkalainen kun väittää olevansa tarpeeksi iso vaikka mihin, kuten istumaan ilman koroketta.

Yli 7-vuotias saa matkustaa auton etupenkillä ilman istuinta.  VÄÄRIN!
Tieliikenne laki ei tunne tälläistä kohtaa vaan sanoo: "Kuljetettaessa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa lasta, jonka pituus on alle 135 cm, on käytettävä 88 §:ssä tarkoitettua lasten turvalaitetta" 

Lasten turvalaitteillahan tarkoitetaan tuttavallisemmin niitä lastenistuimia. Niihin kannattaa jokaisen tutustua ja valita omalle jälkikasvulleen se paras mahdollinen. Toisin sanoen alle 135cm lapsen on matkustettava istuimessa tai istuin korokkeessa. Kiusaa? Ei. Turvavöiden oikea kohta on tärkeä, jotta se pitää sinut turvallisesti paikallaan. Se ei ole käden alta tai selän takaa. Uskokaa tai älkää moni aikuinenkin laittaa turvavyön väärin. 

Lastenistuimen voi asentaa autoon etupenkille jos kasvot ovat tulosuuntaan.  VÄÄRIN ja OIKEIN!  "Lasta ei saa kuljettaa etuturvatyynyllä suojatulla istuinpaikalla selkä menosuuntaan suunnatussa turvaistuimessa, ellei turvatyynyä ole tehty toimintakyvyttömäksi tai ellei se tule riittävän tehokkaalla tavalla automaattisesti toimintakyvyttömäksi."

Kysymykset kuuluukin luotatko, että turvatyyny on toimintakyvytön? Olisiko takapenkki kuitenkin se turvallisempi paikka matkustaa?
Mummolan autossa voi matkustaa pienempikin ilman istuinta. Se on väliaikaista. VÄÄRIN!
"Alle 3-vuotiasta lasta henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa kuljetettaessa on 2 momentin 1 kohdassa tarkoitettua poikkeusta lukuun ottamatta aina käytettävä lasten turvalaitetta.

Alle 3-vuotiaan tulee olla aina istuimessa yhtä poikkeusta lukuunottamatta: Taksi. Eli ei muuta kuin istuin asiat mummolat ja pappalat kuntoon! Sillä poliisi ei niele myöskään selitystä kun ne tuli niin yllättäen nuo lapsoset kylään. Laki nimittäin sanoo siihenkin ellei  alle 15-vuotiaan lapsen mukana matkusta holhooja tai huoltaja on ajoneuvon kuljettaja vastuussa. 


"Ensisijaisesti lapsen paikka on auton
takapenkillä, turvallisesti omassa istuimessa."

Poliisi setää ohimennen siinä jututtaessa saan huolestuttavan huokauksen kuinka moni laiminlyö näitä asioita. Ensisijaisesti lapsen paikka on auton takapenkillä, turvallisesti omassa istuimessa. Niinhän se on, emme voi lapsia kaikelta pahalta ja kaahareilta suojata. Voimme kuitenkin yrittää tehdä parhaamme!Siksipä laitetaan yhden lapsen kesämatkailut kuosiin! Arvotaan vihreä Trunki BoostApak matka istuinkoroke, joka toimii myös reppuna. Tämän kanssa voi matkustaa mummolassa, kakkosautossa ja turvallisemmin vaikka lomakohteen taksilla. Repussa on myös tilaa lapsen omille tavaroille. Ihan mahtava keksintö!

Kommentoi 31.5.2018 mennessä millaiseen käyttöön ja kenelle istuin tulisi. Tuplaa mahdollisuus kommentoimalla myös IG:n puolella @satua.vai.totta

Voittaja arvotaan 1.6.2018. Onnea arvontaan ja turvallisia kesäreissuja tien päällä!

51 kommenttia

 1. No joo, nuo laki pykälät on kyl melkosta kiemuraa :D Toi istuin onkin ihan uusi tuttavuus! Hieno. Meillä menisi varmaan just sinne mummola reissulle tai kummin luo!

  Sini

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän ne on... aina kaikkineen poikkeuksen poikkeuksineen! Onnea arvontaaan❤️

   Poista
 2. Mummolaan tuo olisi tosi hyvä varaistuin meidän 5-vuotiaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä menee tavaratkin näpsäkästi mukana! Onnea arvontaan ❤️

   Poista
 3. Kätevän oloinen koroke:) Olis varmaan näppärä pakata mukaan, kun matkustaa mummolaan ensin junassa ja sitten isovanhempien autossa, jossa istuimia ei kuitenkaan ole omasta takaa:)

  VastaaPoista
 4. Voi, meillä tuo matkaistuin tulisi joko varaistuimeksi autottomalle kummitytölle mahdollisia road trippejä varten tai sitten menisi mummolaan jossa siitä pääsisivät nauttimaan myös serkut. Aika kätevän oloinen kapistus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä paikkoja käyttää! Ja tosiaan autottomalla, joskun saattaa kuitenkin istua lapset muiden kyydissä niin hyvä ratkaisu!

   Poista
 5. Omalle pojalleni, olisipa kätevää siirrellä sitten isin sutoon ja ukinki autoon istuinta :)
  jonna.tiittanen@elisanet.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuullostaa siltä, että tarpeeseen tulisi! Onnea kisaan!

   Poista
 6. Aiheellinen ja hyvä kirjoitus. Omat on onneksi jo tuon iän ohittaneet, mutta muistan kyllä kuinka odotettiin 135 sentin ylitystä. Oi sitä onnen päivää! Lensi kaaressa kaikki turvavälineet pois. Toki ne turvavyöt jäi ja niitä käytetään AINA! -Katta /Arki(paska)ruokaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minusta tuntuu, että kesä saa vielä höllemmän otteen näihin asioihin...arvaappa odotellaanko melllä! 😂

   Poista
 7. Hieno postaus, jos voitan niin istuin tulisi 4, 5 vuotiaalle tyttärenpojalle joka matkustaa minun kanssani joka päivä autossani.

  peholapp(at)lailanet.fi

  VastaaPoista
 8. Ajatuksia herättävä kirjoitus! Ja mahtavat kuvat! :D Tulisi tarpeeseen etelän reissulle!
  sivonnii(at)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😁 epäilin hiukan, mutta annoin mennä! Reissu istuimena loistava!

   Poista
 9. Mukaan arvontaan ja menisi kummitytölle. Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 10. Hyvä postaus, näitä asioita joutunut nyt itsekin pikkuisen kanssa miettimään - tosin vauvan kanssa matkustaessa ehkä onkin aikalailla kaikille itsestäänselvyys se turvaistuin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatteleppa kun minäkin olen vaan köllinyt kopan pohjalla! Maailma on paljon muuttunut!

   Poista
 11. Ajankohtainen aihe, kun juuri uusia turvaistuimia katseltu kuopikselle. Tämä tulisi ehdottomasti käyttöön isovanhempien autoon esikoiselle!
  kaskinen.anna@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Tämä tulisi käyttöön 3,5 vuotiaalle kakkosautoon, johon tämä olisi todella kätevä!
  paivisalonen@elisanet.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti juuri kakkosautoa vähätellään, vaan sielläkin ne kalliit lastit istuu ❤️

   Poista
 13. Onpa hieno! Mukana!

  hippohiiri at gmail.com

  VastaaPoista
 14. Todella hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta. Ja voisin osallistua kisaan, istuin olisi tarpeen hoitolapselle ja myöhemmin omalle, jahka hän vähän kasvaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämähän ei vanhene heti eli käyttöä on myöhemminkin!

   Poista
 15. Hei, istuin tulisi autooni sisaruksen lapsia varten.
  johanna.tuulia@hotmail.fi

  VastaaPoista
 16. irmeli.nieminen@hotmail.comtoukokuuta 23, 2018

  Tärkeä turvallisuus-postaus! Istuin tulisi veljen autoon hänen lapselle! :)

  -Irmeli-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan onkin, erittäin ajankohtainen tällä hetkellä kun kesä saapuu!

   Poista
 17. Olisipa upea ylläri kummilapselle!
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 18. Tuollainen olisi hyvä olla reissuja varten tai mummolassa varaistuimena.

  VastaaPoista
 19. Hyvä postaus! Ja ihan tärkee aihe paneutua ja muistutella :)

  VastaaPoista
 20. Arvokas kaikesta on lapsi aina, meillä on hyvät istuimet kahdessa autossa mutta nyt isompi poika alkaa tarvita juuri tällaista istuinta, osallistun arvontaan.
  henna.holappa1@luukku.com

  VastaaPoista
 21. Itselle syntyy lapsi syyskuussa joten menisi aikaa ennenkuin tuo pääsisi käyttöön, lahjoittaisin siskon lapselle :)

  anniina.lang96@gmail.com

  VastaaPoista
 22. Omille lapsille! Hyvä ja tarpeellinen postaus! markettavesala@gmail.com

  VastaaPoista
 23. Tärkeä aihe! Tulisi mummulaan autoon, olisi kyllä kova tarve. Nyt on hankalaa raahata aina omaamme mukana kyläilemään mennessä esim. junalla. designkuvajanette@hotmail.com

  VastaaPoista
 24. Siskon tyttärille tämä.
  Naurajatar@suomi24.fi

  VastaaPoista
 25. Mummulakäyttöön ja junalla reissatessa toiselle paikkakunnalle. Mahtava keksintö!
  aitionvahanvasynytblogi@gmail.com

  VastaaPoista
 26. Kohta 5-vuotiaan veljentytön käyttöön täällä meillä tai sitten mummuloissaan reissatessa. Olisi varmasti tarpeellinen. :) hiltuha(at)gmail.com

  VastaaPoista
 27. Löytyipä kiva blogi! :) ..Jestas sentään mikä stressin aihe turvaistuimet ovat meillä! On nimittäin jokunen ärräpää päräytelty turvaistuinten tiimoilta.. Löytyy neljä vauhdilla kasvavaa lasta, kaksi autoa ja muutama muuttujaa tilanteista riippuen huhhuh. :D

  ilonaviliina@gmail.com

  VastaaPoista

Kiitos, kun jätit kommenttisi ♥

INSTAGRAM @satua.vai.totta