Lapsettomuus on ekoteko?

"Paras tapa vähentää hiilijalanjälkeä on jättää lapset tekemättä!"  Pääpiirteisesti näin kajahti ensimmäisenä tänä aamuna televisiosta. Toisena vaihtoehtona oli teatraalisesti tiputtaa täytteet pois leivän päältä. Nilkuttava askeleeni olohuoneessa keskeytyi kyllä tyystin. Tuijotin telkkaria kuin kysymysmerkki ja odotin, että se vastaa minulle: MITÄ MINÄ JUURI KUULIN?


Korvien tärykalvoilla rytkytti iltapäivään asti mantra "Lapsettomuus on ekoteko, lapsettomuus on ekoteko!" Oli pakko istua alas tutkimaan asiaa. Siis todellakin 2017 julkaistussa Lundin yliopiston tutkimuksessa on todettu, että ilmastonmuutoksen vähentämiseksi olisi tehokkainta hankkia vähemmän lapsia. Oikeasti?! Jotenkin olen edelleen lapsellisen pölmistynyt tästä, että tälläistä asiaa ns. tutkitaan ja vertaillaan auton käytön ja lentämisen kanssa yhdessä. Kyse ei ole mistään autokaupoista tai lentolipun ostosta, kyse on ihmisestä. Tämä "hankintapäätös" ei todellakaan ole itsestäänselvyys. 

Ymmärrän kyllä tutkimukset ja pohdinnat, mitä voisimme tehdä toisin vähentääksemme hiilijalanjälkeä?  Tuntuu vain, että rajansa pitäisi olla kaikella. En osaa itse ajatella, että omat lapseni saamalla olen tuhonnut palan maapallon hyvinvointia. Toivon kuitenkin, että osaan heidät kasvattaa viisaammin ja oppivan tapoja joilla he voisivat vaikuttaa.

Tutkimuksia lukiessani tunnen olevani varsinainen "musta pilvi" päidemme yllä. Matkustan, perheessämme on kaksi autoa asuinpaikkamme vuoksi ja niin minulla on kaksi lasta. Kuitenkin kierrätän ahkerasti, valinnoissani kuluttajana olen entistä valveutuneempi vuosi vuodelta. Arjen valinnoilla on väliä, mutta riittääkö tämä enää hiilijalanjäljen pienentämiseen? Olenko tarpeaksi tehokas, jotta asian vaikutus näkyisi tulevaisuudessa?Huomenta Suomessa käsiteltiin myös yksittäisen Suomalaisen ruokavalion vaikutusta hiilijalanjälkeen ja se oli huikeat 20%. Sen kyllä ymmärtää sillä teemme sen saralla paljon valintoja joka ikinen päivä ja monta kertaa päivässä. Palaan tähän asiaan vielä uudemman kerran.
No ainakin tuo aamuinen ohjelma sai minut pysähtymään ja ajattelemaan, mutta samalla ärsyyntymään valtavasti. En vieläkään tykkää ajatuksesta, että lapsettomuus on ekoteko. Jostain syystä tämän asian uutisointi ja tutkimukset ovat menneet minulta täysin ohi. Olen elänyt omassa kuplassani ja kuvitellut lapsieni saannin olevan osa jotain aivan muuta kokonaisuutta. Mitä tämä ajatuksia tai tunteita tämä aihe herättää sinussa? 

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätit kommenttisi ♥

INSTAGRAM @satua.vai.totta