Miksi lapsi saa metsästää?

Aiheesta kirjoittaminen on pyörinyt pitkään mielessä. Tämä on oikeastaan asia josta ei paljoa puhuta. Enkä ihmettele, heti alkaa sormet heilua soo-soo. Niin kävi viikonvaihteessakin kun Iltalehti uutisoi Lappajärvellä 10 vuotisen pojan vasojen kaadoista.

Ihmettelin asiaa suuresti, sillä ei tuo mikään kumma ole jos yhtään tuntee metsästäjä perheitä. Lapset jotka innostuu tästä harrastuksesta viipottaa mukana kun jalka pitää. Niin kävi meilläkin. Sinne vinttasi poika viiden vanhana jänisjahtiin, koska itse halusi. Ja sinne lähtee vieläkin jos mukaan ottaa.

Muistan myös kuinka hän ensimmäisen kerran näki auton lavalla hirven jalan pilkottavan pressun alta. Oli pakko päästä katsomaan miltä se näyttää? "Kaunis silmä" oli kolmivuotiaan lause. Ja voin sanoa rehellisesti, etten koskaan halua tuota katsetta kohdata omalla konepellillä. 


Metsästäminen on paljon muuta kuin tappamista. Siihen liittyy vahvasti liikunta, luonnosta nauttiminen ja tottakai nuotiolla istuskelua. Metsältä tuleva poika kertoo suu vaahdossa mitä lintuja on nähnyt ja miltä makkara maistui. Hän tietää mistä liha ja riista ruokapöytään tulee, koska on sitä kysynyt. Eikä tämä pois sulje sitä, että sisimmässään on äärimmäisen eläinrakas myös.

Kovasti nämä nuoret odottavat, että oppivat lukemaan ja pääsevät suorittamaan oman metsästäjäntutkinnon. Kyllä, jokaisen se on suoritettava jos haluaa oman aseen tai ampua metsällä.


"Ennen oman aseen hankkimista on haettava aseen hallussapitolupaa poliisilta. Aseluvan saamisen ehtona on harrastus, johon asetta tarvitsee, ja metsästysharrastuksen voi osoittaa metsästyskortilla. Alaikäiset, 15 vuotta täyttäneet voivat hakea rinnakkaislupaa aseeseen vanhempiensa suostumuksella. Sitä nuoremmat voivat metsästää vain aikuisen valvonnassa." – Riista.fi

Ei kukaan vastuullinen tyrkkää pyssyä lapsen käteen ja sano: tapa! Vaan kaikki alkaa siitä, että nuori kiinnostuu metsästyksestä ja ymmärtää vastuun. Tajuaa mitä riistanhoito tarkoittaa. Parhaiten niitä asioita oppii olemalla mukana.

Olisin enemmän huolissani siitä, että monikaan nuori tunne edes yleisimpiä lintulajeja tai ole koskaan nähnyt elävää jänistä. Saati poiminut sinivuokkoja tai maistanut ketunleipää. Ei metsästys ole minusta myrkkyä vaan antaa paljon oppia luonnosta ja sen monimuotoisuudesta.

Nyt jos haluat niin käyppä kokeilemassa pääsetkö metsästäjätutkinnon läpi: TÄSTÄ! Siellä on monivalintakysymys sarja ja lajintunnistustehtävä.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätit kommenttisi ♥

INSTAGRAM @satua.vai.totta